Halunan kylän matkahuollon kello näytti aamukahdeksaa. Kylä alkoi heräillä kauniiseen kesäkuiseen aamuun. Aamulypsyt navetoissa oli tietenkin jo tehty ja aamukalassa käyty, mutta kaupan auetessa alkoi päivä ikäänkuin virallisesti. Myös Tiitiäisillä heräiltiin. Laina oli kömpinyt aamutuimaan esikoistyttärien ja kuopuksen kanssa samaan asuntovaunuun, Luigi taas viereiseen vaunuun, jossa nukkuivat neljä muuta poikaa. Niinpä ei kumpikaan tiennyt toistensa seikkailuista. Sanelma oli saanut kaupan avattua, ja oli tänään asiakkaille aivan erityisen ystävällinen. Kahvia ja pitkopullaakin oli ostanut omilla rahoillaan, niitä sitten asiakkaille koko päivän tarjoili. Sanoi vaan, jotta sukujuhlien kunniaksi...Otso oli heti Lainan lähdettyä teltasta kirmaissut puolijuoksua läheisen lammen rantaan ongelle, ajatteli kalakukkoa vieraille iltaseksi...

Aamukahvit kaupalla nautittuaan, kiertelivät vieraat Yrjön tonttia. Hieman täyteen ahdettuhan se oli, Yrjön keräilemiä asuntovaunuja kun oli jo 6 kappaletta. Tontin takareunalla, hieman ulkohuussista eteenpäin, könötti kaksi vanhaa latoa. Niistä Yrjö oli ajatellut hankkiutua eroon, miehellä kun oli kiikarissa kaksi uuttakin asuntovaunuvanhusta, mutta tilaa ei oikein enää ollut. Ladoille ei ollut mitään käyttöä, hirret kyllä olivat iästään  huolimatta   hyvässä kunnossa. Tilaa Orvokilla ja Yrjöllä oli ihan riittävästi, kaupan yhteydessä kun oli pieni keittiö, huone, wc ja varasto. Myös yläkerrassa sijaisevissa asuintiloissa oli tupakeittiön lisäksi kaksi makuuhuonetta. Ja 200 metrin päässä sijaitsevan lammen rannalla oli saunakin.

Päivä sujui oikein leppoisissa merkeissä. Naisväki vietti suuren osan päivää lasten kanssa rannassa uiden ja aurinkoa ottaen. Miesväki perkasi Otson ahvensaaliin ja valmisteli monta suurta kalakukkoa leivinuuniin, johon Sanelma oli laittanut tulen ruislimppuja varten jo ennen kaupan aukaisemista,  samallahan ne siinä paistuivat niin limput kuin kukotkin. Pitkin päivää suunniteltiin myös latojen purkua ja kuljetusta, sillä Arivederci oli saanut idean kuljetuttaa hirret Nuorgamiin. Iisakki oli kyllä juuri bambinon syntymäksi saanut valmiiksi pienen hirsituvan, mutta ladoista saisi rungon niin Arivedercin haaveilemalle pastaravintolalle kuin isommalle asuinrakennuksellekkin.

Illalla oli rantasauna lämmitetty, ja kalakukot sekä loput poronlihamakkarat kuljetettu rantaan. Kyytipojaksi juotiin Onnin kotoaan tuomaa puolukkaviiniä, lapsille toi Yrjö kaupasta korillisen Jaffaa. Leviteltiin filttejä rantakivien väliin, ja niin oli iltanen Halunan kylän kesäillassa valmis. Seuraavaksi päiväksi oli kylältä kutsuttu puolen tusinaa talkoolaista purkamaan latoja ja merkitsemään hirsiä sekä köyttämään lastia Oivan kuorma-auton lavalle. Koska Vanajan lava oli 6 metriä pitkä, ei 8-metristen hirsien kuljetus olisi ongelma, painoa tosin autovanhuksen kuljetettavaksi kertyi melkoisesti. Yrjö, Oiva ja Onni tekivätkin Vanajalle perushuoltoa iltapäivällä useamman tunnin, ja hyvinhän oli Oiva Vanajaa  pitänyt aina. Päätettiin, että Bambinon ja kaksosten ristiäiset  vietettäisiin Juhannuksena, mutta että kokoonnuttaisiin jo viikkoa aiemmin kasaamaan hirsirungot. Ajatuksena oli saada katotkin runkojen päälle, siitä oli Iisakin sitten hyvä jatkaa rakentamista yksinkin. Arivedercin toive oli saada nykyisen pastakodan toiminta muutettua isompiin tiloihin kenties jo ennen talvea.

Illan hämärtyessä siirtyivät Orvokki, Tuulia ja Teresa lapsineen yöpuulle. Orvokki ja Milli omiin sänkyihinsä, Tuulia ja Teresa lapsineen  asuntovaunuihin. Milena ja Melinda halusivat ottaa niin pojat kuin uuden siskopuolensa Bambinonkin nukutettavikseen, joten Arivederci käväisi antamassa lapsilleen iltasuukon ja nukutti Bambinon Milenan viereen. Paluumatkalla rantaan törmäsi Arivederci Luigiin, ja yhdessä he päättivät käydä vielä tarkistamassa latojen hirsien kunnon, nauttivatpa samalla myös pullollisen poronsarvijauheella terästettyä puolukkaviiniä... Laina oli viimein itsekkin päässyt saunomaan pestyään kaikki Pastabellat, eivätkä humaltuneet Luigi, Yrjö, Onni ja Oiva huomanneet lainkaan, että Otso kipaisi myös saunaan...